Sijainti

kartta 
Alkuperäinen kartta: Pekka Nevalainen, Hannes Sihvo:  Karjala. Historia, kansa, kulttuuri. SKS 1998. Sivu 278.

Suomen itärajan takana Karjalassa, Kuhmon-Suomussalmen-Kuusamon-Sallan korkeudella rajoittuen pohjoisessa Kuollan niemimaan alueeseen, idässä Vienanmereen ja etelässä Aunuksen-Karjalaan. Pääosa Vienan alueesta kuuluu hallinnollisesti Karjalan tasavaltaan, joka on osa Venäjän Federatiivista Tasavaltaa. Karjalan tasavallan pääkaupunki on Petroskoi, joka sijaitsee Aunuksen-Karjalassa Äänisjärven rannalla. Tasavalta on hallinnollisesti jakautunut piireihin, joita ovat muun muassa Kostamuksen ja Kalevalan piirit.

Kalevalan piiri

Kalevalan piiri on Karjalan tasavallan hallinnollinen alue, jonka hallintopaikka on Kalevalan (Uhtuan) kauppala. Uhtuan lisäksi piiriin kuuluvat Vuonnisen, Kepan, Luusalmen, Jyskyjärven ja Borovojn kylien alueet. Piiri on suunnilleen entisen Uudenmaan läänin kokoinen ja siellä asuu n. 7.000 henkeä. Uhtualla on n. 4.000 asukasta, joista karjalaisia n. 35%.

Kostamuksen piiri

Kostamuksen piiriin kuuluu hallintokaupunkina Kostamus ja Vuokkiniemen kylän alue, joka liitettiin piiriin Kalevalan piiristä Kostamuksen kaivoskaupungin ruokahuollon turvaamiseksi. Kostamuksessa asuu n. 32.000 asukaasta, joista karjalaisia alle 10%. Kaupungissa sijaitsee suuri vuoriteollisuuskombinaatti.

Terveh tulla Uhtuoh!