18.05.2019     Vienalaisten ensiapukurssi Kuhmossa

IMG 20190427 121405   IMG 20190427 145835

Uhtua-Seura ry järjesti huhtikuun 27. päivänä 2019 yhdessä Kuhmon SPR:n kanssa ensiapukurssin Vienan
Karjalasta saapuneelle aikuisryhmälle. Kurssin aikana käytiin kouluttajien Päivi Pohjolan ja Juha Tervon johdolla
lävitse SPR:n ensiapukoulutusohjelmia monipuolisesti ja käytännön harjoitteiden avulla, Alpo Karppisen isännöimissä Kuhmon SPR:n koulutustiloissa.

Kursseille osallistui 11 henkilöä, naisia ja miehiä, jotka edustivat Kalevalan piirin alueen koulujen ja päiväkotien opettajia, Kalevalatalon, Kalevala-Teatterin ja Kalevala-Kuoron jäseniä sekä niissä toimivia henkilöitä. Koulutettavat saivat kaikki hätäensiapukoulutuksen ja SPR:n kortin suorituksesta.

Ryhmien kokoamisesta vastasi Uhtua-Seuran Kalevalassa toimiva sisarseuran puheenjohtaja Valentina Kovalenko.
Uhut-seura on perustettu vuonna 2000 Kalevalassa.

Ensiaputaitojen merkitys vienalaisille, kansalaistaitona, korostuu kun ajatellaan vaikka suomalaisten matkailijoiden ympärivuotista ja aktiivista liikkumista Vienan Karjalassa. Alue on harvaan asuttua ja tietoliikenneyhteydet toimivat vaihtelevasti, oikean avun tarvetta on ollut ja tulee olemaan jatkossakin. Nämä ensiaputaidot mitä koulutettavat saavat, miten ensiapua voi ja pitää antaa, hyödyntävät arjessa heitä itseään ja paikallista väestöä, joka päivä.

Ensimmäinen vastaavanlainen ensiapukurssi toteutettiin keväällä 2013, yhteistyössä Kuhmon SPR:n ja Uhtua-Seura sekä Uhut-seuran kanssa. Siitä lähtien niitä on järjestetty lähes vuosittain, jopa kaksikin samana vuonna. Uhtua-Seura ry maksaa ryhmien koulutuksen, ruokailut, majoitukset (kaksi yöpymistä) ja tukee Kuhmoon saapuneita kurssilaisia pienellä matka-avustuksella.